Menu
Obok niespotykanych właściwości leczniczych medycznej marihuany oraz nieskończenie szerokiego zastosowania konopi w większości gałęzi przemysłu kolejnym ewenementem jest żywność z konopi siewnych.
Jedzenie z konopi to źródło wszystkich niezbędnych nam do życia substancji. Ich zawartość i stężenie są także niespotykanie wysokie, nie bez powodu konopie określa się mianem superfood.
Konopie w polskiej kuchni były od zawsze.
Nasi dziadkowie znali konopie doskonale, rosły na polach uprawnych obok lnu czy rzepaku, a także na dziko. Jedna z pierwszych wzmianek o konopiach w polskojęzycznej literaturze, pochodząca z XVII wieku wyszła spod pióra Syreniusza. Określała konopie, jako, roślinę która „głowę parami goręcymi napełnia…”. Kiedyś nie było wiadomo, co dokładnie zawierały nasiona konopi, przypisywano im jednak lecznicze właściwości i podawano szczególnie chorym i wycieńczonym.
Źródło: taniesianie.pl
Chcesz zostać członkiem naszego Związku?
Struktury logistyczne i prawne
dla Członków naszego Związku
Godziny pracy
Pon - Pt: 9:00-16:00
Zadzwoń do nas: +48 732 770 886
Napisz do nas: info@kzppk.pl
Krajowy Związek Pracodawców Przemysłu Konopnego z siedzibą w Warszawie, Al. Jana Pawła II 27, 00-867 Warszawa, NIP: 524368792, REGON: 521057790, KRS: 0001017037. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione. Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz). Realizacja: Plutowski.pl